За 2017 рік обсяги споживання газу на Хмельниччині зросли на 1%

У 2017 році ПАТ “Хмельницькгаз” протранспортував майже 696 млн. м. куб газу, що на 0,8% більше, ніж у 2016 році. Найбільше серед усіх категорій споживачів обсяги природного газу наростила промисловість, збільшивши використання енергоносія на 37%, передають “Українські новини”.

На зростання обсягів споживання газу в минулому році вплинула стабільна робота та розвиток промислових підприємств області. Також небувалий врожай зернових та цукрових культур збільшили навантаження на елеватори та цукрові заводи, які працювали навіть взимку.

Водночас, бюджетники та підприємства ТКЕ зменшили споживання газу, відповідно, на 5% та 8,8%. Побутові споживачі у 2017 році також спожили на 4,6% менше газу, ніж в попередньому році, через теплу погоду на початку опалювального періоду.

“Тенденція до зменшення обсягів споживання газу зберігається, що, в свою чергу негативно позначається на підтримці в належному технічному стані газотранспортної системи області протяжністю понад 17 тис. км. Адже встановлений НКРЕКП тариф в розмірі лише 60 коп. з протранспортованого кубометра газу не покриває першочергових витрат як для забезпечення безаварійної роботи, так і для виплати належної зарплати працівникам, яка є значно нижчою середньої по промисловості області”, – сказав комерційний директор Віталій Рейда.

Наразі 70% подолян, які користуються субсидіями на газ, теж почали економніше використовувати енергоносій в зв’язку із зменшенням державою соціальних норм та, відповідно, виділених сум державної допомоги.