Суспільне радіомовлення на Хмельниччині: яких змін чекати

Радіостанції філії Національної суспільної телерадіокомпанії України переходять на новий формат мовлення. У регіонах розробляють нову сітку мовлення та запускають нові проекти, враховуючи місцеві особливості.

З осені 2017 року регіональні радіостанції Національної суспільної телерадіокомпанії мають уніфіковані відрізки і мовлять на УР: 7:10 – 8:00, 12:00 – 13:00, 17:10 – 18:00, 20:10 – 20:50.

Про це сайту «Суспільне мовлення» розповів генеральний продюсер «Українського радіо» Дмитро Хоркін.

Напередодні Нового року він розіслав по всіх обласних радіостанціях НСТУ рекомендації щодо сітки мовлення. Каже, що не наполягав на певних змінах, а рекомендував сітку для того, щоб більш-менш структурувати мовлення із телеканалами.

У рекомендаціях, які отримали регіональні радіостанції, зазначено:

по буднях з 7:10 до 8:00 запустити ранкову інформаційну програму. Вона не мала би бути розважального формату. Під час ранкового шоу рекомендують обговорювати в ефірі суспільно-політичні, культурні події, по можливості запрошувати гостей у студію, подавати ранкові випуски новин;
о 12:-10 – розмовні програми у прямому ефірі;
о 17:10 – конвергентний продукт із обласними телевізійними колегами під назвою «Тема дня»;
о 20:10 – щодня, без вихідних, має бути лінійка просвітницького напряму, куди входять будь-які програми гуманітарного спрямування (культурні, музичні, історичні тощо);
на вихідні о 12:10 – розважальні програми. Ці зміни рекомендовані, зважаючи на критику радіослухачів, що забагато суспільно-політичних програм. Як зазначив пан Хоркін, у цьому аспекті флагманом було радіо «Луцьк FM», яке проводило ток-шоу, розіграші квитків на події, висвітлювало культурне життя міста та області.
«Ми хочемо почути регіональне мовлення зі всієї палітрою програм. Чотири відрізки достатньо, щоб розповісти про знакові події в області. Немає сенсу в ефірі обласного радіо 24 години на добу ганяти плейлист із всеукраїнськими зірками, давати «Океан Ельзи» і «Другу ріку», які і так звучать на другому каналі УР. Я не вірю, що місцеві зірки пишуть щодня десятки треків, щоб їх можна було ставити в ефір і мати 24 години винятково регіонального наповнення», – додав генпродюсер УР.

Яким чином усі ці рекомендації та настанови будуть виконуватись на Хмельниччині, журналісту НГП розповів головний продюсер редакції програм (радійний напрямок) Хмельницької регіональної дирекції суспільного мовлення “Поділля-Центр” Андрій Мацейко.

– Які зміни сьогодні відбуваються в редакції радіопрограм «Поділля-центр»?

– У зв’язку з проведенням реорганізації у більшості філій було обрано керуючу ланку у складі продюсерів та менеджерів. Продюсер несе відповідальність за творчу складову роботи філії, менеджер – за технічну та фінансову. Хмельницьку регіональну дирекцію суспільного мовлення “Поділля-Центр” сьогодні очолюють т.в.о менеджера – Ігор Євтухов та т.в.о продюсера – Любов Тімкова, Оголошено черговий конкурс, де мають бути обрані люди на ці керівні посади.

Сама ж філія складається з двох частин: телевізійного мовлення та радіо. Я маю честь бути продюсером радійного мовлення Хмельницької філії, а Наталка Паляниця – продюсером телевізійного мовлення.

Одразу хочу зазначити, що відбулися серйозні зміни в частині творчого характеру. Зокрема, сьогодні серйозний акцент ми робимо на прямоефірне радіомовлення, максимально наповнене місцевим матеріалом. Вранці, з 07.10 до 08.00, в обід, з 12.10 до 13.00 та увечері, з 17.10 до 18.00 та 20.10-20.50, слухачі можуть почути передачі на актуальні теми з людьми, котрих запрошуємо у студію. Все це йде у прямому ефірі.

111

Більше того, сьогодні ми трансляційно об’єднали носії, тому передачі фактично виходять на чотирьох платформах, а саме: ФМ у Хмельницькому і Славуті, чотири передавача УКХ, проводове радіо, де ще воно залишилось, та інтернет-мовлення.

Таким чином ми розширили коло наших слухачів та зробили акцент не на розважальному контенті, а на інформаційному. Ті, хто раніше працював ді-джеєм, сьогодні опановують журналістську діяльність: шукають цікаві теми, запрошують до студії гостей тощо.

Найближчим часом плануємо активну експансію в соціальні мережі, аби мати ще більший інтерактивний зв’язок з нашими слухачами. Тобто, творчих планів та перспектив багато.

– Як ці зміни сприйняв журналістський колектив?

– Будь-які зміни – це вихід з зони комфорту, а саме це дає можливості для розвитку. Більшість колективу реорганізацію сприйняла позитивно, адже це новий досвід, нові знання, нові можливості і, відповідно, й нові перспективи.

– А як сприймаються анонсовані НСТУ скорочення?

– Так, частина людей знає, що залишиться працювати у реорганізованій структурі. Іншу частину людей попередили про те, що їхня подальша робота знаходиться під знаком запитання. Однак, це не проста тема. Хтось просто не бачить себе у нових реаліях, а хтось запропонує до реалізації новий творчий проект і буде успішно його втілювати – різних факторів багато. Зрештою, є позиція профспілки, керівництва. Все має вирішуватись в рамках чинного законодавства про працю.

Сьогодні, вважаю, слід зосередитись на творчих процесах, бути інформаційними лідерами регіону. На кожній нараді я говорю журналістам, аби вони пропонували нові ідеї, і якщо вони цікаві, спільно їх реалізовувати. Обмежень не має ніяких, якщо це не «джинса» чи політика.

Сьогодні усі працюють. Усі, так би мовити, в «обоймі».

– Якою буде оплата журналістської праці в реорганізованій структурі?

– Сьогодні, на мою думку, заробітна плата не відповідає рівню робочої віддачі журналіста. У планах є її підвищення. І на завершення хочу наголосити, що процес створення Суспільного мовлення вимагає зміни психології не тільки його працівників, але й громади. Тому ми й керуємось гаслом «Будуймо Суспільне разом» і закликаємо всіх до співпраці.