Справа знесення турнікета в ОДА: захист депутата Бурлика розбив обвинувальний акт прокуратури

Хмельницький міськрайонний суд повернув прокуратурі обвинувальний акт, складений щодо депутата Хмельницької обласної ради від фракції ВО “Свобода” Віктора Бурлика за ч. 1 ст. 296 ККУ (“Хуліганство”).

Таку ухвалу сьогодні виніс суддя Володимир Навроцький.

Суд провів підготовче засідання, на якому заслухав думки учасників процесу. Присутній прокурор підтримав обвинувальний акт проти Бурлика і заявив клопотання про виклик очевидців скандальної події з пошкодження контрольно-пропускного пункту, що сталася 15 березня цього року в приміщенні обласної ради. Серед озвучених прізвищ було кілька діючих працівників облдержадміністрації.

Потерпіла сторона в особі Хмельницької ОДА також підтвердила готовність до розгляду справи по суті. Інший потерпілий – завод “Темп” – на засідання не з’явився, але надав письмові пояснення, наголосивши, що не заявлятиме цивільного позову щодо компенсації збитків.

Запечерення у цій справі висловив захист депутата. За словами адвоката Романа Гавриленка, обвинувальний акт щодо його клієнта є незаконним і не відповідає нормам кримінально-процесуального кодексу. Зокрема, державний обвинувач не конкретизував, які норми закону про статус депутатів місцевих рад порушив Бурлик при спробі демонтажу конструкції КПП.

“Одним із потерпілих у справі фігурує Хмельницька облдержадміністрація. Однак вона не заявила жодних нанесених розмірів збитків. Тоді який це потерпілий, коли немає шкоди?” – зазначив захисник.

Гавриленко вважає, що депутат Бурлик не вчиняв хуліганськи дій, в ним керував “ефект обурених людей”.

“Це не є хуліганство. Це – ефект обурених людей, котрі діють в такий спосіб”, – вважає він.

Адвокат згадав справу трирічної давнини, відкриту на статею “хуліганство”. Мова йшла про активістів ВО “Свобода”, помічених у сутичках з тодішнім головою Хмельницької ОДА Леонідом Прусом.

Крім цього, сторона обвинуваченого заявила клопотання про виклик до суду голови ОДА Олександра Корнійчука і його т.в.о Олега Гуменного для надання пояснень щодо доцільності зберігання КПП (ця конструкція була передана ОДА по документах на зберегання, а не на встановлення – НГП), яке належить заводу “Темп”, у приміщенні органів державної влади.

Суд оцінив усі доводи сторін і в нарадчій кімнаті прийняв рішення – повернути місцевій прокуратурі обвинувальний акт щодо Віктора Бурлика.

У коментарі ЗМІ депутат зробив припущення, що демонтаж діючого контрольно-постового пункту, встановлений ОДА, не заверешено (15 березня повністю було знесено лише метелевий турнікет – НГП).