На Хмельниччині засуджений за хабар екс-чиновник аудитслужби намагається поновитися начальником земельного відомства

Звільнений начальник відділу у Городоцькому районі ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області Віктор Верхомій через суд намагається повернутися на раніше займану посаду.

Про це стало відомо “Незалежному громадському порталу” з Єдиного державного реєстру судових рішень.

З матеріалів справи випливає, що 2 жовтня 2017 року керівництво обласного Держгеокадастру звільнило пана Верхомія на підставі п.4 ч.1 ст.84 Закону України “Про державну службу”. Хмельницькі земельники лише 28 вересня дізналися, що їхній підлеглий з Городка засуджений по “хабарній статті“.

Відомості з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення
Відомості з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення

Нагадаємо, що 17 серпня минулого року Городоцький районний суд визнав винним за ч. 2 ст.369-2 КК України (“Зловживання впливом”) головного державного фінансового інспектор Управління Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області Віктора Верхомія в отриманні неправомірної вигоди на суму 4 тис. дол. З нього присудили стягнути штраф на суму 25,5 тис. грн. Також райсуд суд позбавив Верхомія обіймати організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські посади у органах Державної аудиторської служби України строком на 3 роки.

Після викриття на хабарі колишній аудитор виграв конкурс на заміщення посади начальника відділу у Городоцькому районі ГУ Держгеокадастру і з 18 липня офіційно керував цим відомством.

Під час засідання Хмельницького окружного адміністративного суду, який розглядав позов звільненого чиновника, Верхомій заявив: у вироці Городоцького райсуду від 17 серпня говориться про обмеження лише зайняття посад у Державній аудиторській службі України. Однак це аж ніяк не стосується зайняття інших посад в органах державної влади, в тому числі в органах Держгеокадастру.

Крім цього, він сказав, що з 2 до 11 жовтня 2017 року перебував на лікуванні у Городоцькій ЦРЛ, а тому його звільнення під час перебування на лікарняному є порушенням ч.2 ст.40 КЗпП України.

Разом з тим, суд у винесеній постанові від 5 грудня наголосив на хибності тверджень Верхомія щодо обмежень працювати лише в органах аудиторської служби. Адже, згідно з законом про державну службу, не існує розмежування держслужби по галузях та функціях, виконання яких покладене на органи державної влади.

Крім того, в матеріалах справи є довідка №3 та висновок, зроблений Міжрегіональним управлінням Національного агентства України з питань державної служби у Вінницькій, Житомирській та Хмельницькій областях за наслідками проведеної перевірки 6 листопада. Наголошується, що звільнення земельника відбулося з дотриманням вимог Закону України “Про державну службу”.

Окремо хмельницький суд наголосив, що звільнення Верхомія із “земельної” посади відбувалося на підставі п.4 ч.1 ст.84 Закону,”тобто у зв’язку з виникненням спеціальних підстав для припинення державним службовцем державної служби на займаній посаді і норми КЗпП України на спірні правовідносини не поширюються, в тому числі й заборона звільнення під час тимчасової непрацездатності”.

Наразі Вінницький апеляційний адміністративний суд відкрив провадження у справі звільнення Віктора Верхомія з посади начальника відділу у Городоцькому районі ГУ Держгеокадастру.

Джерело: Незалежний громадський портал