Молодіжний центр у Хмельницькому: на які можливості молоді чекати цього літа?

Понад рік у Хмельницькому ведуться переговори щодо створення молодіжного центру — площадки між міською владою та активістами для втілення соціально значущих проектів в місті. Активісти спільно з депутатами розробили відповідну нормативну базу та узгодили її під час публічних консультацій, а чиновники виділили приміщення для майбутньої установи. Вже цього тижня депутати Хмельницької міської ради голосуватимуть за створення та функціонування молодіжного центру. Про те, які проблеми вдасться вирішити запуском нової структури, ми розпитали у профільного заступника міського голови Галини Мельник.

Галино Леонтіївно, наскільки першочерговою проблемою є відсутність молодіжного центру в Хмельницькому?

Відсутність дієвих молодіжних центрів є проблемою для будь-якого міста, адже ми можемо спостерігати відтік молоді з багатьох міст. Я би поставила питання в іншому ракурсі. Яких заходів варто вжити для створення центру, аби молодь перестала бути пасивною в політично-суспільному житті та почала перейматись проблемами як громади, так і держави? Тут важливо налагодити механізм співпраці між молодіжним організаціями міста та максимально залучити їх до спільного координаційного центру.

Яку роботу потрібно провести, щоб вирішити проблему пасивної молоді?

Потрібно створити дієвий молодіжний центр, а не чергову бюрократичну структуру. Основне завдання цієї установи – активізовувати молодь міста. Я би хотіла бачити структуру, що об’єднуватиме учнівську, студентську та інклюзивну молодь таким чином, щоб кожна молода людина знайшла власну нішу для реалізаціїу місті.

Як працюватиме молодіжний центр?

Структура молодіжного центру буде такою, щоб охопити інтереси студентів та підлітків. Для цього потрібно створити необхідні умови та майданчик для роботи. Молодіжний центр матиме окремих відповідальних за роботу зі школярами, студентською молоддю, не оминемо питання інклюзивності. Щоб працювати ефективніше, робота буде розділена на два напрямки. Перший — проведення тематичних заходів, які будуть організовані представники громадських організацій для молоді відповідно до певного спрямування. Інший напрямок — організація тематичних тренінгів, в тому числі з започаткування власної справи. Політичне життя, місцеве самоврядування, екологія та саморозвиток стануть основними змістовними напрямами роботи.

Чому проблема створення молодіжного центру саме зараз є актуальною?

Ми часто проводимо заходи в місті та спостерігаємо, що молодь доволі пасивна. По-перше, вона все частіше виїжджає за кордон. По-друге, молодим людям варто запропонувати змістовне дозвілля з можливостями для реалізації та розвитку. Тому потреба у наявності такої установи назріла давно.

Припустимо, що все ж не вдасться створити молодіжний центр у Хмельницькому, що може статись тоді?

Я не вірю в те, що нам не вдасться запустити центр. Проблема полягає в залученні до роботи потужних особистостей. Нам потрібно через конкурс знайти і відібрали справжніх лідерів. Тоді центр точно запрацює потужно: ми його будемо популяризувати через ЗМІ, в школах, ВУЗах, колегіумах та коледжах.

Для того, аби залучити активну молодь, потрібно правильно прописати структуру центру. Структурні департаменти, завдання та цілі кожного відділення. Хочу, щоб центр був якісно структурований, аби в підрозділах були розроблені чіткі положення, і головне — щоб ними користувались. Якщо ми чітко розставимо пріоритети у всіх напрямках роботи центру, то структура працюватиме ефективно.