Громадськість та педагоги підтримали присвоєння Хмельницькому університету управління та права імені Леоніда Юзькова

Стали відомі результати громадського обговорення щодо присвоєння Хмельницькому університету управління та права імені Леоніда Юзькова, яке тривало протягом жовтня-листопада 2018 року.

Як повідомляє прес-служба обласної ради, в рамках обговорення було проведено електронну консультацію, круглий стіл та зустріч керівництва та викладацького складу університету з представниками громадських організацій, політичних партій та громади області.

За результатами електронного консультування надійшло 26 повідомлень від представників громади міста та області. 21 повідомлення – від жителів міста Хмельницький, 4 – від жителів Хмельницької області та 1 – від Хмельницького обласного осередку Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студентська республіка».

У всіх повідомленнях висловлюється підтримка ініціативи щодо присвоєння Хмельницькому університету управління та права імені Леоніда Юзькова. Зокрема, зазначається, що Університет гідний носити це видатне ім’я, вказується на позитивні наслідки присвоєння (нові можливості для наукових досліджень і стажування як для викладачів, так і для студентів, якісно новий рівень надання освіти Університетом, вказується на необхідність вшанування пам’яті нашого великого земляка.

У ході засідання круглого столу доцент кафедри кримінального права та процесу ХУУП, член Громадської ради при обласній державній адміністрації Юрій Туровець зазначив; якщо буде єдиний вуз в нашій державі носити ім’я першого голови Конституційного Суду України, то єдиний орган конституційної юрисдикції в нашій державі – Конституційний Суд, буде тут проводити конференції, сюди будуть приїздити науковці. Є можливість перемістити увагу наукової діяльності Конституційного Суду України дійсно в місто Хмельницький, в Хмельницький університет управління та права.

Доцент кафедри кримінального права та процесу, заступник декана юридичного факультету ХУУП Захарчук В.М. повідомив, що влітку у багатьох хмельницьких засобах масової інформації була інформація, що університету управління та права чи хочуть, чи можуть присвоїти ім’я Леоніда Петровича Юзькова. Відповідні новини можна коментувати. І там були різні коментарі, можливо, хтось із присутніх їх читав. Вважає, що це якраз було громадським обговоренням.

Одні вважають, що це престиж для вузу, а інші думають, для чого це потрібно, шукають підводні камені, маніпуляції, комусь байдуже. Потрібно показати перед обласною радою в тому числі і не в першу сергу, що це не є реорганізацією ВУЗу, не призведе до зміни статусу. І наголосив; якщо вже Конституційний Суд України пропонує присвоїти ім’я якомусь вузу, значить, цей навчальний заклад достойний.

Проректор з навчальної роботи ХУУПу Леонід Чорний зазначив, що треба прийняти пропозицію і подякувати Конституційному Суду честь носити ім’я Леоніда Юзькова. Тому що, “ми, як патріоти свого Поділля повинні пам’ятати, що якщо буде присвоєно звання Леоніда Юзькова університету, це прогримить на всю Україну”.

Голова Всеукраїнської громадської організації «Блок патріотичних сил» Володимир Колодзінський заявив, що сама постать Леоніда Юзькова – це уособлення Конституції. І суспільство потребує усвідомити значимість самої цієї постаті, й тому необхідно підтримати ініціативу присвоєння імені цієї видатної людини Хмельницькому університету управління.

У повідомленні облради сказано, що на вказаних заходах обговорювалось питання присвоєння університету імені Л.П. Юзькова, і ця ініціатива була одностайно підтримана присутніми.

Як писав НГП, 27 вересня депутати Хмельницької облради ініціювали громадське обговорення з присвоєння комунальному закладу “Хмельницький університет управління та права” імені першого голови Конституційного суду України, професора Леоніда Юзькова.

“За” проголосувало 46 із 65 присутніх обранців на черговій сесії ради.

У ході обговорення ректор університету управління та права Олег Омельчук уточнив, що з відповідною ініціативою до них звернувся Голова Конституційного суду України Станіслав Шевчук. Після чого вчена рада вишу одностайно підтримала цю ідею.