ГПУ підозрює “Хмельницькгаз” у несплаті понад 3 млн. грн екологічного податку. Газовики це спростували

Головне слідче управління Генеральної прокуратури України веде кримінальне провадження, фігурантом якого є ПАТ “Хмельницькгаз”.

З ухвали Печерського районного суду Києва від 16 лютого випливає, що службові особи «Хмельницькгазу», діючи в порушення вимог Податкового кодексу України, упродовж 2016-2017 років ухилились від сплати екологічного податку (на викиди метану в атмосферне повітря) шляхом його заниження, внаслідок чого до бюджету не надійшли кошти на суму 3,2 млн. грн.

Наголошується, що протягом 2016 року та І півріччя 2017 року місцеві газовики отримали блакитне паливо в загальному обсязі 41 млн. куб. м., який не реалізовувався споживачам та використовувався для виробничо-технологічних витрат і виробничо-технологічних (нормованих) втрат. Внаслідок цього обсяги викиду метану в атмосферне повітря становили 27,6 тис. тонн.

У коментарі НГП прес-служба «Хмельницькгазу» спростувала закиди ГПУ. У відомстві пояснили, що оскаржили податкове повідомлення-рішення до Державної фіскальної служби України. За результатами розгляду скарги товариства від 31 січня 2018 року ДФС України скасувала виставлені претензії з несплати понад 3 млн. грн екологічного податку.

Як писав НГП, у грудні Печерський райсуд дозволив Генеральній прокуратурі здійснити позапланову виїзну ревізію діяльності ПАТ «Хмельницькгаз» щодо використання, обліку і збереження державного майна з 28 грудня 2001 року до 31 жовтня 2017 року.