Екоінспекція Хмельниччини фіксує значне забруднення річки Калюс

Наприкінці травня цього року до Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області звернулись мешканці села Цівківці Новоушицького району щодо забруднення річки Калюс. На думку заявників, забруднення могло статись внаслідок господарської діяльності ТОВ «Віньковецький сирзавод

В ході перевірки відділом інструментально-лабораторного контролю відібрані проби зворотних вод, що скидались комунальним підприємством, та проби поверхневих вод річки Калюс. За результатами лабораторних досліджень інспекцією виявлені перевищення показників ГДС за такими забруднюючим речовинам: сухий залишок – 2102 мг/дм3 (при дозволеному – 100 мг/дм3); завислі речовини – 56,8 мг/дм3 (при дозволеному – 17,88 мг/дм3); ХСК – 281 мг/дм3 (при дозволеному – 80 мг/дм3); БСК5 – 44,6 мг/дм3 (при дозволеному – 15,0 мг/дм3).

За таких обставин, приймання стічних вод підприємств молокопереробної галузі, які характеризуються високою агресивністю свого середовища та високим забрудненням, є неприпустимим і таким, що суперечить принципу забезпечення раціонального використання і охорони вод та відтворення водних ресурсів, констатують в екоінспекції.

За виявленні правопорушення посадову особу КП «Віньковецький комунсервіс» притягнуто до адміністративної відповідальності та внесено припис суб’єкту господарювання щодо усунення виявлених порушень природоохоронного законодавства.

Окрім того, з метою раціонального використання і охорони вод та відтворення водних ресурсів, недопущення забруднення водних об’єктів Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області звернулась до Голови Віньковецької селищної ради з листом розробити заходи щодо охорони вод та відтворення водних ресурсів на території Віньковецької селищної ради, забезпечити здійснення контролю за використанням і охороною водних ресурсів.

Разом з тим Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області інформує, що в разі зволікання з боку посадових осіб КП «Віньковецький комунсервіс» щодо припинення скидання недостатньо очищених стічних вод у річку Калюс, незадовільну роботу очисних споруд інспекція буде змушена звернутися до суду з відповідним позовом щодо тимчасової заборони скидання стічних вод у водний об’єкт.